Σελίδες

Translate

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ανάπτυξη και Χρέος



Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες οικονομικές αναλύσεις για να καταλάβει κανείς ότι το χρέος θα γίνει   
εξυπηρετίσιμο και έτσι θα πάψουν να ανησυχούν και οι δανειστές-εταίροι μόνο όταν θα είναι εύκολη η εξυπηρέτηση του από τον προυπολογισμό. Θα είναι εύκολη η εξυπηρέτηση του χρέους όταν τα τοκοχρεωλύσια κυμαίνονται σε κάποια λογικά επίπεδα. Αποδεκτά επίπεδα τοκοχρεωλυσίων είναι οι πληρωμές στο επίπεδο 4-5% του ΑΕΠ.  Οταν το ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται καθηλωμένο στα 180 δις ευρώ και ο αποπληθωρισμός κυμαίνεται στο -2,8% τότε ακόμα και μικρά σχετικά τοκοχρεωλύσια ερμηνεύονται σε εξαιρετικά επώδυνες πληρωμές. Αν όμως υποθέσουμε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ (=πραγμ.ΑΕΠ + πληθωρισμός)  ανέρχεται στα επίπεδα του 2009 δηλαδή περίπου στα 250 δις τότε τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα.

Αρα η εξασφάλιση των αναπτυξιακών προοπτικών δεν είναι μόνο σε όφελος της Ελλάδας αλλά και των δανειστών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το επιχείρημα της επαν-ιδιωτικοποίησης του χρέους. Το λάθος που έγινε το 2010 πρέπει να διορθωθεί. Το ελληνικό χρέος πρέπει στο μεγαλύτερο ποσοστό του να ξαναπεράσει σε χέρια ιδιωτών. Με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η επιβάρυνση των κρατικών προυπολογισμών (μέσω του Greek Loan Facility) και των συλλογικών οργάνων (ΕSM, ΕΚΤ,ΔΝΤ ) και κατ’ επέκταση η συνεχής ενοχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Για να μπορέσουν όμως να πουληθούν ελληνικά ομόλογα στις διεθνής αγορές πρέπει να αυξηθεί η τιμή τους (σήμερα για παράδειγμα διαπραγματεύονται στο 55% της αξίας τους).  Δεδομένου ότι στα ελληνικά ομόλογα έχουν παρασχεθεί σημαντικές εγγυήσεις (αγγλικό δίκαιο κ.λ.π) αρκεί μια μικρή έστω σταθεροποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών για να διευκολύνει την σταδιακή μετακύλισή τους στον ιδιωτικό τομέα.


Θα συμφωνήσω ότι οι χρηματοοικονομικές τεχνικές στο ελληνικό χρέος αφήνουν πολλά περιθώρια βελτίωσης του. Σίγουρα πολλά μπορούν να επιτευχθούν αν δουλέψει κανείς στην καθαρή παρούσα αξία του ελληνικού χρέους. Τα αποτελέσματα όμως αυτών των τεχνικών μπορούν να είναι υπερπολλαπλάσια αν πραγματοποιηθούν όταν η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Με ενδιαφέρει η άποψή σας